20.08.2013

Monemvasia

si iata cum arata insula pe harta:

Asa dar - Monemvasia! Nu puteam rata sa o vedem, mai ales ca era pe drumul de intoarcere de pe insula Elafonisos.

E unul din cele mai vizitate obiective turistice de pe peninsula Peloponnese. Indeosebi de turisti din Europa. Multi vin cu croazierele din Marea Mediterana. Caci din Atena e cam departe sa vii cu masina... cu toate ca merita efortul! Peninsula e minunata si ofera peisaje surprinzatoare!

Insula s-a format prin secolul 4, in urma unui cutremur devastator care a modificat mult relieful regiunii Lakonia. Undeva prin sec. 6 aici s-au refugiat locuitorii din zona, sperind sa scape de invazia slavilor. Din acest punct de vedere insula era perfecta: avea doar o cale de acces si usor putea fi controlata. Si totusi de-a lungul anilor a fost periodic sub invazia venetienilor, otomanilor, etc.. Abia in sec. 19 a fost eliberata de rebelii greci si astazi Monemvasia e un oras mai mult turistic cu o  mulțime de magazine de suveniruri, restaurante și hoteluri. Chiar in unele case traiesc si bastinasi. Si asta e atit de uimitor, deoarece multe case sunt inchise si par a fi abandonate... Iar Sofia de plictiseala tot batea cite la vreo usa... pina s-a deschis una si de acolo a iesit o babornita suparata si a inceput a striga la Oleg (Sofia fugise si ramase Oleg in fata usii cu aparatul foto :)))
La cit am certat-o pe Sofi, iar ea ne reprosa: Cum poate in ruinele astea sa traisca cineva?????

Orasul in sine arata ca Santorini. Adica casele calare una pe alta si cu stradute inguste care urca sau coboara printre case. Doar ca Santorini e imbracat in haine albe si albastre, iar Monemvasia in culori maro.

Noi putin am putut vedea/vizita in acea seara... deja se facea intuneric si chiar aveam frica sa ma pierd/ratacesc pe stradutele celea abandonate. Dar cu siguranta vom reveni. Mai ales ca e necesar de urcat sus pe munte de vazut ruinele orasului vechi (aici jos e orasul nou) si de acolo de sus privelistea e fantastica!

Stapina pensiunii din Vathi ne-a recomandat de vazut Monemvasia seara si anume apusul. Noi asta si am facut, doar ca n-am inteles de unde trebuia de vazut apusul :)) deoarece soarele trecuse repede dupa muntii de pe continent... si n-am inteles nimic! Posibil ca apusul se vede frumos de sus de pe inaltimile Monemvasiei.... Asa ca mai avem de studiat la acest capitol :))

si va las cu poze!

malul peninsulei cu multe taverne - unde am cinat bine.a mers tare bine si frozen yogurt :)

si pisicii ia placut inghetata!


cu parcarea e cam greu pe insula... dar noi am avut noroc de o masina care pleca si i-am luat repede locul! care, apropo, era aproape de intrarea in cetate. Altfel, aveam sa parcam tocmai la intrarea pe insula... si ai de facut pe jos vreo 1-2 km


 pietre si flori... pietre si flori...

 unele case destul de darapanate..
 altele - destul de aranjate!o poza luata de pe net, ca sa intelegeti ce privelisti cu orasul noi poti sa prinzi de sus (din orasul vechi)

 uite asa bateam noi pe la usi... pina nu a iesit baba cloanta :))cam asta a fost Monemvasia vazuta in citeva ore. Deja, uitindu-ma acum prin poze mi s-a facut tare dor de acele locuri si astept prima posibilitate sa mai mergem.

sper sa revin in urmatoarele zile cu citeva poze frumoase gasite acum prin mapa cu Grecia :)

numai bine!!!

Nataly.

Комментариев нет:

Отправить комментарий