11.11.2012

ziua 9: Olandaaaaaa!

Fara nici un regret parasim Parisul si ne pornim dimineata spre urmatorul punct de destinatie - Olanda!
Desigur, ca nu putem ajunge in Olanda, fara sa trecem prin Belgia.
Primul lucrul ce ne-a uimit - toate autostrazile in Belgia sunt iluminate! Chiar e uimitor! Noi am mers ziua, dar imi imaginez cit de usor trebuie sa fie pe timp de noapte.


Pe linga iluminat, autostrazile sunt gratis (doar camioanele platesc) - ceea ce bucura in plus.
Am trecut si pe linga Bruxelles, dar nu ne-am oprit. Nu aveam timpul necesar si nu am vrut sa-l trecem in fuga. Asa ca a ramas pentru alta calatorie.

 Asa ca usor si repede la ameaza ajungem in Olanda si primul popas e Rotterdam.
Iaka de aici am deschis gura si am stat cu ea cascata de la intrarea in oras si pe toata durata vizitei noastre in Olanda.

iarasi intersectiile uimitoare:



Olanda... auzisem ca e bine, ca e civilizat si curat. Dar nu chiar intr-atit. E  atit de perfect totul: strazile, benzile pentru biciclisti in 2 sensuri - o capodopera!, cladirile deosebite, gazonul, etc. Si linistea si calmul din jur. Anticipez un pic si va zic ca nebunie e doar pe cele citeva strazi cu felinare roshii. In rest, oamenii calmi, negrabiti (daca merg cu bicicleta -  e clar ca nu se grabesc!), zimbitori si parca lipsiti de griji.

Rotterdam.

L-am ales mai mult pentru faptul ca aici se afla renumitele case-cub.

despre ele un pic mai tirziu, acum sa va povestesc cit de gresit gindesc eu :)

Ii zic lui Oleg, ca iata trebuie sa intram si prin Rotterdam sa vedem casele-cub. El: Adresa ai?
Eu: ei, adresa! Cred ca le vom vedea si asa.
Adica habar n-aveam ca Rotterdam e asa mare (apropo si Amsterdamul am crezut ca e ca Venezia micuta si totul e centru:).
Bine ca l-am ascultat si am cautat adresa pe net si GPS-ul ne-a dus direct la ele. Altfel - precis nu le gaseam :)

Rotterdam e a doua metropola ca marime si numarul populatiei din Olanda. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, nemtii l-au distrus in totalitate. Unicul edificiu  ramas intact  e o biserica, din cauza ca era inalta si servea drept orientir pentru bombardierii nemti.  Citisem mai apoi ca de fapt ramase 3 cladiri nedistruse. Ei, asta nu schimba cu nimic faptul ca orasul e absolut nou si modern - construit in totalitate din temelie. Si asta se observa in tot: cladirile inalte, absolut genial si interesant construite, strazile late, podurile suspendate si cel mai mare port maritim din Europa (pina in 2004 - cel mai mare din lume). Va dati seama ca asta impresioneaza!

ce am reusit sa prindem noi in cadru:





















pozele din mobil:


casele cu "pristroishi" :)

"pristroica"- cub


asta cineva si-a facut mansarda :))
 ambulanta :)




deja incep sa ma socheze copiii olandezi :) eu muream de frig, da ei in maiouri!







Despre casele-cub:
citisem pe net si trebuia sa le vad. Sa va zic cinstit - credeam ca sunt mai spectaculoase in realitate. Posibil ca pozele care le vazusem erau bune.
In realitate - este ceea ce este: un cub pus pe o parte pe un un alt cub cu 6 laturi (nu stiu daca cu 6 laturi mai e cub, dar nu am pofta sa rasfoiesc acum geometria :).
Ingenios, nu stiu daca si locatarilor din interior le este la fel de ingenios si practic. Am inteles ca mult spatiu in apartamente e inutil. Dar, vorba ceea: Красота требует жертв!

Nu le-am trecut pe toate 38 de case, doar citeva. Dar cui ii este interesant, cititi aici

pozele noastre:











In genere, Rotterdam mi-a placut mai mult ca Amsterdam (anticipez un pic cu povestitul :). Adica daca as alege unde sa traiesc - Rotterdam e mai potrivit pentru asta. Alaturi e si Haag-a (pitoresc si pe malul marii), fara gloatele de turisti din Amsterdam si chiar aglomeratia nu e atit de mare.

Ca sa va mai povestesc? Am mai facut shopping in centrul orasului (adica eu :), Oleg si-a cerut voie sa stea pe o banca si sa priveasca lumea :), apoi, dupa plimbare, am avut si cea mai neplacuta situatie din toata calatoria. Slava Domnului ca asta a fost cea mai neplacuta!
Sa va povestesc in citeva cuvinte: am lasat masina la o parcare subterana sub un bloc de apartamente. Normal, cind intri in parcare cu masina, i-ai tichet cu ora de intrare si cind vii platesti in dependenta de cit ai stat. Taxa era de vreo 2 euro/ora. Pai iata, eu cu cascatul gurii prin oras, am pierdut tichetul :)

Bre, da chiar fituica ceea n-o mai pierde nimeni?????????? Situatie exceptionala!
In primul rind nu ai cum intra in parcare: sunt usi cu sensor, care se deschid cind bagi tichetul. Am intrat pe acolo pe unde intra masinile. Bine ca in acest timp nu a intrat nici  o masina, deoarece e tare ingust si deloc prevazut pentru pietoni.
Apoi, de intrat am intrat, dar cum sa scoti masina?  bariera se deschide doar la prezentarea tichetului.

Gasim camera unde sta paznicul, sau ce-o mai fi el pe acolo. Nu este! Gasim o sonerie. Sunam. Raspunde. Ii lamurim ca am pierdut tichetul. Nu stiu ce a inteles el acolo, ca pina a venit el in vreo 5 minute, au aparut si 3 jandarmi!!!!!!!!
Cam neplacut, nu? Mai ales dupa emotiile pozitive de la plimbare si shopping!

In fine, au inteles problema, jandarmii dupe ce ne-au studiat din priviri indelung (au inteles ca suntem pasnici! :) au plecat. Uff...
Acum paznicul ne zice ca sa platim tichetul de toata ziua (19 euro) ca asa crede el ca trebuie. Ei Bogu, el nu a mai intilnit asa ceva!? Deoarece nu prea stia cum sa ne rezolve problema. Va zic: o fituica micuta!!! Chiar nimeni n-o pierde??? Chiar atit de perfecti sunt, mama lor de olandezi!!!!!!!

Ok, zic, platim, numai dati-ne drumul o data!

S-a chinuit el vreo 10 minute sa scoata alt tichet din sistema lor si nu i-a reusit. La care vine si ne anunta: haideti trageti masina ca va deschid eu bariera si treceti.
Noi: da plata?
El: Las ca trece si asa, nu e necesar!

:))

iaka asa a stat masina gratis in centrul Rotterdam-ului 4 ore :))
un pic de nervi, dar ce ne vom aminti la batrinete? :)

si inca citeva poze si va las in pace pe citeva zile, ca taaare greu "nasc" eu postarile in ultima vreme :))
dar fiti pe faza: a ramas cel mai interesant: Amsterdam!





lui nenea acesta i-am cazut draga si ma tot fotografia :)



roja asta dovolinaia vine de la shopping :)

stay tuned!





2 комментария:

  1. hehe, fix si eu am patit asa prima data cu cuburile, dar ne-am invirtit cam mult pina le-am gasit.
    ah, si parerea mea personala : eu as prefera sa stau in Amsterdam, in Rotterdam e mult mai periculos

    ОтветитьУдалить